10 dec. 2008

Romania - Jungla politica!

Incep aceasta mica interventie prin a face o precizare. Ce este politica?
"Politica este ştiinţa şi practica de guvernare a unui stat şi reprezintă sfera de activitate social-istorică ce însumează relaţiile, orientările şi manifestările care apar între partidele politice, între diversele categorii şi grupuri sociale, între naţiuni ş.a.m.d. în vederea emancipării conceptelor proprii, în lupta pentru putere sau supremaţie ideologică etc. Politică reprezeintă deasemenea orientarea, activitatea, acţiunea propriu-zisă a unui partid sau a unor grupări exercitată în domeniul guvernării problemelor interne şi externe. Totodată, poate fi definită ca ideologie ce reflectă această orientare sau acţiune."(1)

Privit din punctul de vedere sistemic politicul este un subsistem al sistemului social şi conţine următoarele părţi componente: instituţiile, organizaţiile politice şi conştiinţa politică.
Instituţiile politice sunt instituţii prin intermediul cărora se exercită puterea. Prima instituţie politică este statul ca instrument social organizat.Partidele contituie instituţia care, deţinand dreptul de conducere a statului, poate transpune în practică programul de acţiune propriu.
Organizaţiile politice sunt grupurile umane formale şi informale (neoficiale) care reprezintă şi categorii sociale mai largi, care exercită influenţe, presiuni, propagandă sau agitaţii în favoarea sau în defavoarea partidelor cu acces la conducerea statului. Clasele sociale politizate constituie un alt element al sistemului politic, devenind active în special în perioadele de conflict politic, fiind capabile să exercite influenţa pentru deţinerea puterii în stat, fie formal, prin vot, fie informal - prin forţă.
Conştiinţa politică există simultan pe mai multe nivele de structurare şi anume psihologia individuală politică, ca formă comună a conştiinţei politice şi ca formă structurată a conştiinţei politice.Conştiinţa politică de nivel psihologic constă în cunoştinţe politice rudimentare, locale,interese politice minore,norme cu aplicaţie redusă, sentimente politice specifice.Conştiinţa politică comună este dominată de cunoştinţe politice relativ stabile, interese comune structurate ale grupurilor, norme politice interiorizate prin experienţă colectivă. Conştiinţa politică comună serveşte acţiunilor de grup politic bazal.Conştiinţa politică structurată superior se prezintă ca o concepţie politică unitară despre societate ca total şi ca o doctrină politică ce converteşte ideile concepţiei privitoare la stările de fapt în norme generale de acţiune pentru schimbarea ordinii sociale în conformitate cu interesele clasei reprezentate. În continuarea acestor forme structurate există programul politic, parte integrantă a conştiinţei politice, care vizează direct înfăptuirea concretă a scopurilor fundamentale ale clasei politice reprezentate. (Wikipedia)

Acum, dupa ce am trecut putin in revista teoria, haideti sa analizam concret realitatea politica din Romania.

La ora actuala partidele politice sunt de fapt niste organizatii politice oficiale conduse de oameni foarte influenti si foarte bogati. Indiferent de doctrina politica, fie ca e de stanga sau de dreapta, persoanele aflate la varful partidelor nu urmaresc decat sa puna mana pe un ciolan gras numit guvernare.
De dragul guvernarii nu se mai tine cont de doctrina partidului, de ideologia care a stat la baza constituirii acestuia, ci pur si simplu de castigarea unor pozitii in stat prin care sa se rezolve unele interese ale unor grupuri restranse. Marea masa de oameni din aceasta tara sunt prostiti in campania electorala de fel si fel de partide cu fel de fel de promisiuni care mai de care mai tentante. Dar de fapt in realitate, partidele au nevoie doar de votul maselor pentru a castiga pozitiile in stat dorite de acestea. Privind cu atentie partidele politice incepand de la organizatiile acestora la nivel de comuna si pana la nivel central observam ca din aceste organizatii fac parte oameni de afaceri influenti pe plan local sau central si acolitii acestora care urmaresc si ei anumite avantaje in cazul in care stapanii lor obtin pozitii inalte in administratie sau in legislativ.

Teoretic, politica ar trebui facuta de politicieni, cu studii de specialitate in domeniul stiintelor politice. Oamenii de afaceri ar trebui sa sustina financiar anumite partide care prin doctrina lor le apara interesele, in special partide de dreapta, iar marea masa de oameni ai tarii sa aiba obtiuni fie spre partide de stanga sau de dreapta in functie de interesele fiecarui individ in parte.

Dar aceasta este doar in teorie. In Romania la ora actuala este o jungla politica unde sunt calcate in picioare de catre membrii de partid ideologii, doctrine, idealuri numai pentru a se situa pe pozitii inalte de unde traficul de influenta, legislatia partinitoare, posturi foarte bine platite, servirea grupurilor acolite sunt singurele idealuri ale acestor oameni fara scrupule. A face o coalitie la guvernare intre doua partide cu ideologii diferite, unul de dreapta si altul de stanga, este pur si simplu o pseudo-democratie, de fapt neexistand doctrine si ideologii, ci numai interese de grup. Unui om cerebral care iubeste sincer sistemul democratic nu i se poate face decat scarba cand asista la astfel de imperecheri impotriva naturii.

Sincer, pe plaiurile noastre mioritice nu cred ca va exista vreodata democratie autentica, aceasta fiind de fapt o utopie, un ideal la fel de abstract ca si comunismul, un ideal niciodata atins de cineva. Atata timp cat nu va exista moralitate, seriozitate, disciplina, demnitate, onoare si credinta in poporul nostru, in Romania nu va exista niciodata echitate, echitabilitate, democratie autentica si reala.

Scarbit de politicienii nostrii dragi,
Cu drag,
Ec. Gheorghe Marius
http://gheorghemarius.uv.ro/

(1) Academia Romana, Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan - Dictionarul Explicativ al limbii Roimane (DEX), Editura Univers Enciclopedic, 1998