21 apr. 2010

Despre ... noi!

De multe ori aud pareri de la diversi cetateni precum ca romanii sunt un popor deosebit, ca sunt oameni de nadejde, muncitori, harnici si gospodari. Banuiesc ca acesti oameni sunt patrioti, isi iubesc tara si locurile unde s-au nascut si le respect punctul de vedere.

Insa... haideti sa vedem si parerea altor oameni din strainatate despre romani in general, pareri poate de multe ori exagerate dar pe fundal avand un dram de adevar.

Sa fim sinceri cu noi insine si sa recunoastem ca in tara aceasta exista un foarte mare procentaj de cetateni care corespund acestor caracterizari facute de straini. Ii vedem zilnic pe strada, in magazine, in parcuri si in locuri publice si de multe ori ne provoaca sila si ne simtim inconfortabil in apropierea lor.

Strainii ne percep ca pe un popor aplecaţi la beţie şi la lăcomie; spiritul poporului este grosolan şi necioplit, ca suntem porniţi pe harţă şi pe ceartă şi veşnic nemulţumiţi, oricum ar sta lucrurile.

De asemenea, suntem perceputi ca un popor care are un procentaj foarte mare de persoane predispuse spre infractionalitate, mulţi tîlhari şi hoţi de drumul mare.

Romanii sunt perceputi in marea majoritate ca sunt neîngrijiţi, atît ei, cît şi casele lor, ca au o infatisare foarte aspra, privire urata, in schimb sunt foarte răbdători la munci şi lipsuri.

Romanii sunt priviti ca un popor prin firea lor, nestatornici, îndrăgind norocul şi mai degrabă se lasă pe tînjală fără a se îngriji să deprindă un meşteşug sau să practice vreo artă.

Nu obişnuiesc sa isi recunoasca greselile, sa ceara iertare, decît poate în pragul morţii şi nu mărturisesc la spovedanie decît că au furat sau au ucis; celelalte fapte nu le socotesc drept păcate. Nu le convine sa li se spuna greselile in fata, considerandu-le jigniri si devenind chiar irascibili.

Românii sunt iubitori de noutăţi, înşelători şi neruşinaţi. Nu au rusine fata de cei din jur. Prin strainatate marea majoritate a romanilor se manifesta zgomotos pe strada, vorbesc tare, se manifesta necuviincios, au tinute si atitudini obraznice, merg cu mainile in buzunarul pantalonilor scuipand pe strada, invatati sa se comporte ca in orasul sau satul lor.

Romanii sunt barfitori, foarte invidiosi, nu se iubesc intre ei nici chiar in familii, nu se respecta intre ei. De fapt, notiunea de respect este foarte vaga in mintea romanilor, si daca exista se refera numai la respectul altora fata de ei. In strainatate romanii sunt dispersati, se desconsidera unii pe altii, nu au o atitudine de fratie si nu se ajuta unii pe altii printre straini.

In incheiere amintim faptul ca romanii sunt cel mai blasfemiator popor din lume, avand sute de injuraturi mai ales la adresa divinitatii si a lucrurilor sfinte.

Credeti ca suntem nedreptatiti? Sau, credeti ca intradevar marea majoritate avem cate ceva din cele amintite mai sus? Eu unul ma simt vinovat de unele greseli din cele amintite si imi doresc din suflet sa ma schimb.

Ce e in mintea dumneavoastra acum dupa ce ati citit aceste randuri?
Ma judecati sau imi dati dreptate?

Oricare ar fi impresia lasata de articol va rog sa lasati un comentariu.
Rog sa ma iertati daca am ofensat pe cineva.
Astept reactiile dumneavostra.
Cu respect,
Ec. Gheorghe Marius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu