1 apr. 2010

Lumea romanasului simplu....

Elemente din viata si societate ce ametesc si bulverseaza pe romanul simplu:
- bani putini, rate la banca, somaj, frica de somaj, copiii la scoala, greva profesorilor, profesori care lasa elevii corigenti pentru a face pregatire particulara pe bani cu ei, scoli comasate, clase desfiintate, preturi mari, salarii mici, salarii nesimtite, pensii nesimtite, smecheri, sacali, rechini, fraieri, sclavi, mafie, trafic de influenta, zanganit de catuse, coruptie, nepotism, patroni nesatui, salariati exploatati si prost platiti, politicieni nesimtiti, tradatori, criminali si hoti necondamnati si eliberati, sosele desfundate, nesimtire in trafic, stiri sumbre si oribile in mass media, perversiuni si prostitutie intelectuala, imprumuturi exorbitante la FMI ce vor fi achitate poate de stranepotii nepotilor sai, lipsa unei locuinte si a utilitatilor de baza, nesiguranta zilei de maine, opulenta unor nababi trufasi care sfideaza pe cei multi cu averile lor, oameni morti de frig si foame pe strazi, medicamente scumpe, medici spagari, spaga generala la nivel de cutuma nationala, nesimtirea bancherilor, profitorii din sistemul bugetar, imoralitatea procurorilor si judecatorilor, partide politice slabe si cu politici facute pe genunchi, neseriozitatea generala din societate, mizerie pe strazi, popi ce boteaza copii in cristelnite pline cu bancnote de valoare mare, vrajitoare, flacari violet, parapsihologi, horoscopul zilnic, politisti care vaneaza contraventii si infractiuni in loc sa le previna, servicii secrete, telefoane ascultate, securistii si nepotii lor, promisiuni desarte si minciuni gogonate ale celor ce ne conduc, jocuri de culise si bucatarii interne ale partidelor politice si ale guvernantilor, clientela politica, incompetenta generala, .... saracie.


Reactia acestor elemente asupra romanasului simplu:
- invidie generala in societate, egoism, imoralitate, tradare, prostitutie, voturi cumparate cu o tuica sau un litru de ulei, ignoranta, inechitate intre romani, imoralitate, pierderea credintei, aviditate dupa bani si averi, manele, kitschuri in arta si cultura, betii, batai, hotii, crime, lipsa de respect fata de cei din jur, lipsa de respect fata de sine insusi, pierderea increderii in sine insusi, sa moara capra vecinului, sa moara vecinul sa-i ia capra, blesteme, injuraturi, incultura, mentinerea mentalitatii egalitariste comuniste, romanasul nu-si mai vede lungul nasului, romanasul crede ca le stie pe toate, toti se pricep la orice, pierderea traditiilor si obiceiurilor stravechi, pierderea sentimentului national, emigrare in masa, romanasul din diaspora arunca cu noroi in cei de acasa de parca el ar provenii din familii de aristrocrati occidentali, trufie cand da de bani, nesimtire, pierderea respectului celor din strainatate, ... il rastigneste pe Hristos!


Posibile solutii de a face lumea sa mai frumoasa:
Pentru a se insanatosii lumea romanasului simplu ar trebui ca acesta sa faca niste lucruri simple cum ar fi:

1. Romanasul ar trebui intai sa-si descopere Dumnezeul sau, pe Hristos Mantuitorul fara de care nu poate face nimic. Sa se intoarca cu fata la Dumnezeu si sa-i asculte invataturile Sale pe care sa le urmeze cu sfintenie. Numai asa poate vietui cu demnitate si cu onoare in aceasta viata vremelnica. Sa-L regaseasca pe Hristos!

2. Sa isi impuna o tabela de valori intr-o ordine sanatoasa. Sa nu se mai inchine banului, pentru care ar fi in stare sa faca multe sacrificii si compromisuri. Sa nu incerce sa isi insuseasca lucruri sau averi pe care nu le merita pentru a avea o viata de huzur, vanzandu-si onoarea, cinstea si sufletul pe bani. Sa nu se vanda zeului Ban!

3. Sa fie mai intelept, sa nu mai blesteme si sa injure. Suntem neamul care avem cele mai multe injurii la adresa lucrurilor sfinte. Romanasul il injura cu dezinvoltura pe Dumnezeu Tatal si pe Hristos.Sa incerce sa fie autodidact, sa se perfectioneze in domeniul in care lucreaza. Sa fie o persoana competenta si serioasa. Sa fie mai serios!

4. Sa respecte traditiile si obiceiurile sfinte ale acestui neam, pentru a nu ajunge un sclav al banului. Duminicile si sarbatorile sfinte sa le petreaca cu piosenie si cu un sentiment de respect fata de divinitate. Se munceste nebuneste chiar si in zilele de Paste si Craciun, nu mai spunem de duminicile de rand. Munceste pe salariatii sai, animalele si utilajele sale fortat impotriva vointei celor care-i slujesc. Si aceasta o face romanasul nesatul pentru zeul Ban. Sa respecte zilele sfinte si sarbatorile cu solemnitate!

5. Sa-si cinsteasca inaintasii, parintii, stramosii si traditiile vechi. Sa cinsteasca pe mama sa Biserica care l-a renascut pentru Rai din apa si Duh Sfant. Sa respecte pe cei mai batrani decat el si pe cei care ocupa functii de raspundere in societate. Sa-si vada lungul nasului!

6. Sa nu aiba gandire infractionala, sa nu doreasca putere calcand pe cadavre, sa nu barfeasca pe nimeni, sa fie mai bland, mai bun, mai milostiv, sa nu fie impulsiv si sa nu comita fapte si acte de violenta, crime sau alte fapte penale. Legile pentru romanasul rau intentionat nu vor fi niciodata prea aspre. El tot acelasi ramane. Un ignorant! Sa fie milostiv, bun si amabil cu cei din jur!

7. Romanasul trebuie sa nu doreasca averi multe care sa-i prisoseasca. El e de obicei un personaj care-si pierde controlul repede cand da de bani si o ia pe cai gresite. Se apuca de baut, de chefuri, sprituri, anturaje dubioase, pune la cale alte manevre necurate de a acapara averi, se imbata sau pierde nopti cu romancute usuratice care se vand ieftin. Alteori, romanasul incearca sa sfideze pe cei cu care a facut banii si averea, construindu-si case mari si luxoase, sfidand pe cei saraci prin opulenta si trufie. De aceea trebuie multa ... cumpatare! Sa fie cumpatat!

8. Romanasul trebuie sa iubeasca munca cinstita. Sa incerce sa faca avere cinstit si corect. Suntem renumiti in Europa ca cei mai hoti si perversi comunitari din cauza maselor mari de romanasi dornici de imbogatire care au comis fapte reprobabile in societatile civilizate din vest. Sa fie cinstit!

9. Romanasul trebuie sa fie corect cu cei din jurul sau, sa nu incerce sa le creeze prejudicii materiale si morale prin marturii mincinoase. Sa nu vorbeasca de rau pe cunoscutii sai. Sa nu vorbeasca lucruri inchipuite de el despre altii daca nu stie ceva concret. Trebuie chiar sa fie un aparator al dreptatii si al adevarului. Sa nu fie barfitor!

10. Romanasul nu trebuie sa doreasca lucrurile celor pe care ii cunoaste, nici chiar mental nu trebuie sa si le doreasca. Aceasta stare de dorinta neimplinita duce la frustrari, la ura si chiar la fapte reprobabile de insusire pe nedrept ale unor bunuri, functii, titluri sau merite pe care el nu le poate avea pe cai cinstite. Sa nu fie invidios!

Ce credeti, e posibil ca romanasul sa faca aceste lucruri?

Poate ma credeti nebun sau un moralist ce doreste sa impresioneze cu aceste randuri. Nu doresc acest lucru.
Vreau doar sa arat ca lumea romanasului simplu e foarte pierduta. E lumea mea! Sunt eu, romanasul bulversat si ametit care mi-as dori sa ma schimb si imi este foarte greu in aceasta societate anormala in care traiesc.

Sa stiti insa ca cele de mai sus nu sunt scrise de mine. Ele au fost scrise foarte de mult pe piatra chiar de Dumnezeu cu degetul sau.

Va amintiti aceste randuri?

1.Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei. Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine!
2. Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! (vezi banul)
3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert, că nu va lăsa Domnul nepedepsit pe cel ce ia în deşert numele Lui.
4. Adu-ţi aminte de ziua odihnei, ca să o sfinţeşti. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, Iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tău, nici asinul tău, nici orice dobitoc al tău, nici străinul care rămâne la tine,
5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie.
6. Să nu ucizi!
7. Să nu fii desfrânat!
8. Să nu furi!
9. Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!
10. Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui şi nici unul din dobitoacele lui şi nimic din câte are aproapele tău!

Celor care citesc aceste randuri le cer ajutorul sa ma sprijine sa respect regulile amintite actionand impreuna cu mine la infaptuirea lor.
Sa incercam prieteni!
Poate reusim sa devenim Oameni si fiii placuti lui Dumnezeu!
Face ce poate fiecare pentru el!

Va iubesc si ma iertati!
Romanasul simplu.