5 nov. 2009

Cum ne ferim de virusul gripei porcine

5 Noiembrie 2009 | Articol semnat de Nicolae Oprea, Alexandra Ariciu, publicat in Libertatea online


Isteria gripei porcine a pus deja stăpânie şi pe ţara noastră. Săptămâna trecută, autorităţile au discutat chiar şi despre limitarea întrunirilor publice. Nu s-a ajuns la această situaţie, însă un lucru este cert. Virusul se ia de pe stradă, din mall, din tramvai etc. Reporterii Libertăţii, cu ajutorul specialiştilor, vă arată azi cum vă puteţi feri (pe cât posibil) de contractarea acestei boli, atunci când ieşiţi din casă. “Pe lângă sfaturile generale de apărare împotriva acestui virus, cum este purtatul măştilor pe gură şi pe nas, spălatul pe mâini, strănutatul în batiste, românii trebuie să înveţe şi cum să se ferească de această boală, în diferite locuri în care merg. La şcoală, spre exemplu, elevii ar trebui să renunţe la pupatul între ei atunci când se întâlnesc sau când se despart”, ne-a explicat doctorul Laurenţiu Luca, şeful clinicii Puls.


La şcoală

Elevii sunt cei mai vulnerabili în faţa gripei porcine. Sălile de curs sunt foarte mici, iar tinerii sunt nevoiţi să stea foarte aproape unii de ceilalţi. Din acest motiv, medicii le recomandă, pe lângă purtatul măştilor, să renunţe la pupatul între ei când se văd şi să nu mai folosească aceleaşi pahare sau sticle când consumă diferite băuturi.


La restaurant

Medicii ne recomandă să evităm cât mai mult restaurantele. Dacă insistaţi totuşi să luaţi masa în oraş, solicitaţi chelnerilor tacâmuri şi farfurii de plastic. Evitaţi furculiţele sau cuţitele de metal pentru că, dacă nu sunt spălate cum trebuie, virusul se poate lua de pe ele. Totodată, consumaţi băuturile din pahare de plastic sau, după caz, direct din sticlă.


În transportul public

Dacă nu este oră de vârf, iar în tramvai sau în autobuz nu este mare aglomeraţie, alegeţi un loc cât mai ferit şi încercaţi să nu atingeţi barele cu mâinile, pe care sunt foarte mulţi microbi şi de pe care puteţi contracta şi temutul virus. La fel se procedează şi în metrou, dar tot în cazul în care nu este foarte multă lume, pentru că, dacă este aglomerat, în afară de acoperirea gurii şi a nasului cât puteţi de mult, alte soluţii nu există... Doar mersul pe jos!


La magazin

În următoarea perioadă, mai ales că se apropie şi Sărbătorile de iarnă, magazinele vor fi pline de clienţi. Este bine să evitaţi aceste locuri sau cel puţin să mergeţi la cumpărături atunci când nu este aglomeraţie. Dimineaţa sau seara după ora 22.00, în magazinele non-stop, pericolul de contractare a virusului este mult mai scăzut.


Curăţaţi-vă mâinile!

Dacă nu aveţi de ales şi trebuie să circulaţi la orele de vârf cu mijloacele de transport sau să intraţi în magazine, la ieşire nu uitaţi să vă ştergeţi bine pe mâini cu un şerveţel umed, antibacterian. Substanţa conţinută de acesta distruge microbii.


126 de noi îmbolnăviri

Autorităţile române au raportat ieri alte 126 de noi îmbolnăviri de gripă porcină, totalul cazurilor confirmate ajungând la 707. Cei mai mulţi bolnavi depistaţi în ultimele 24 de ore sunt în Capitală - 27 de persoane - şi Dolj - 19.


Şcoli închise

Două licee şi două clase din Iaşi, o şcoală din Suceava şi şase clase din Bucureşti, Ilfov, Tulcea, Dolj şi Arad şi-au suspendat temporar orele. Mai mulţi elevi au fost depistaţi aici cu gripă nouă. Circa 20 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Capitală sunt în carantină, după ce au stat la Sinaia, în hotelul unde s-au confirmat 40 de bolnavi.


5.195 de morţi în toată lumea

Oficial, în Europa, gripa porcină a provocat 357 de decese, în timp ce, în lume, numărul morţilor e de 5.195. În Ucraina, au decedat 70 de oameni, iar în Republica Moldova, doi bolnavi.


Secretar de stat infectat

Graţiela Iordache, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a fost depistată cu gripa A(H1N1) şi se află sub tratament antiviral la domiciliu. Birourile şi toaletele Ministerului au fost dezinfectate, iar colegii săi sunt în carantină.


Boala, periculoasă la vârstnici

Deşi se credea că tinerii sunt cei mai predispuşi să contracteze virusul A(H1N1), cercetătorii americani susţin că toate grupele de vârstă sunt în egală măsură predispuse îmbolnăvirii. Cea mai ridicată rată a mortalităţii se înregistrează la pacienţii care au peste 50 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu